Skip Navigation LinksBiography

Biografisi

Ahmet Vural Behaedddin Biyografisi

DAÜ Mimarlık Fakültesi, Ahmet Vural Behaeddin Komitesi, Haziran 2021
20 Haziran1927'de Lefkoşa'da Mehmet Behaeddin ve Akile Mısırlızade'nin oğlu olarak doğdu.
İlk, Orta ve Lise eğitimini Kıbrıs'ta tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi'nden 1951 yılında Mimar Mühendis ünvanıyla mezun oldu.
1951-1953 yılları arasında, D. Brandi'nin asistanı olarak Almanya Göttingen'de çalıştı.
1953-1954 yılları arasında, C. Hutton'ın asistanı  olarak Birleşik Krallık Londra'da çalıştı.
1954 yılında, Kıbrıs Türk Toplumu'nun ikinci mimarı Ercan Hıfsı ile birlikte ofislerini Lefkoşa'da, aile binası olan işhanının zemin katında kurdular. Daha sonraları Ercan Hıfsı'nın adadan göç etmesinin ardından 1963 yılına kadar serbest mimari çalışmalarını Lekoşa'da Asmalı Mescitteki Ahmet Vural Behaeddin Mimarlık Ofisinden tek başına yürüttü.
1964-1971 yılları arasında, Londra'da G.I.C. Londra Belediyesinin Mimarlık bölümünde çalıştı.
1971 yılında Kıbrıs'a dönüş yaptı.
1973-1976 yılları arasında Libya'da, Libaş firması için Fizan'da 7 Köy ve Cenzur şehir merkezi projelerinde, Ahmet Vural Behaeddin İTÜ'den hocası Sedad Hakkı Eldem'le çalıştı.
1976 yılından sonra vefat ettiği 1993 yılına kadar ağırlıklı olarak Kıbrıs'ta ve yine ağırlıklı olarak konut ve banka, spor tesisi, ticari bina, okul gibi 100'den fazla eser tasarladı.
1950'li yıllardan itibaren üretmiş olduğu eserlerinden 13 konutu, Yüksek Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alındı.

Üyelik ve Ödüller:

1953 -  İngiliz Mimarlar Kraliyet Enstitüsü (RIBA) üyeliği
1958 – K.T.M.M.O.B.'nin Mimarlar Odası 1 numaralı kurucu üyelik (Kurucu üyesi olduğu Mimarlar Odası'nda 2 dönem boyunca yürüttüğü başkanlığı sırasında Mimarlar arası 'Etik ve Davranış Kuralları – Töre'yi ilk yazan başkan olma ünvanı vardır).
1960 yılında Girne Kapısı, Kız Lisesi Okul Yapısı Mimari Yarışmasında 1.'lik Ödülü (1965-Baumeisster mimarlık dergisinde yayınlanmıştır)
KTMMOB Mimarlar Odası onur ödülüne sahip Ahmet Vural Behaeddin'in eşi Tülin Behaeddin, 1999 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi ile bir işbirliği protokolu imzaladı. Protokol kapsamında Ahmet V. Behaeddin'in Kıbrıs Türk mimarisindeki öncü rolünün, mimari kimliğinin ve ülke mimarisine katkılarının incelenebilmesi, ve bu değerimize sahip çıkılarak yaşatılması adına çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda Fakültede Ahmet Vural Behaeddin adına bir okuma odası kurularak,  Mimar'ın DAÜ Mimarlık Fakültesi'ne bağışladığı dergi ve kitapları öğretim elemanları ve öğrencilerinin eğitim ve araştırmaları için kullanımlarına verilmiştir. Yine bu kapsamda Daü Mimarlık Fakültesi, bu değerimize sahip çıkmak, tüm değerleriyle O'nu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmayı bir toplumsal sorumluluk bilinciyle ele alan bir komite oluşturmuştur. Ahmet Vural Behaeddin komitesi, çeşitli etkinliklerle her yıl Ahmet Vural Behaeddin'i anma çalışmaları gerçekleştirmektedir. Modern Mimarlık akımının önemli bir temsilcisi olan Ahmet V. Behaeddin, eserleri Docomomo (Modern Akım binalarının, sitelerinin ve bölgelerinin belgelenmesi ve korunmasına organizasyonu)'ya Kıbrıs'tan gönderilen ilk mimar olma özelliğini taşır. Hakkında akademik çalışmalar, araştırmalar, master ve doktora tez çalışmaları yapılmaktadır. Uygarlık seviyesinin doğrudan kanıtı olarak kabul edilebilecek birbirinden değerli mimari eseri Dünya mirası olarak bizlere bırakmış Ahmet Vural Behaeddin bugün hala ilham kaynağıdır. 



DAÜ Web Siteleri